Ajassa

Pelimannit mittelevät Mäntsälässä

Tarinalaari 07.05.2012
Pelimanniyhtyeiden SM-kilpailut järjestetään lauantaina 12.5. Mäntsälässä.
Timo Hukkanen

Pelimanniyhtyeiden SM-kilpailua on järjestetty vuodesta 1976 alkaen Mäntsälässä. Tänä keväänä Pelimanniyhtyeiden SM-kilpailu järjestetään 30. kerran, sillä joka vuosi ei kilpailua ole järjestetty.

Vuosien varrella kilpailu on kokenut muutoksia: alkuun oli vain yksi kilpailusarja, vuonna 1992 jaettiin kilpailijat nuorten sarjaan ja yleiseen sarjaan ja vuonna 2005 tuli mukaan lisäksi veteraanisarja eli nykyinen seniorisarja, jossa yhtyeen jäsenten keski-ikä pitää olla yli 50 vuotta. Myös säännöt ovat muuttuneet jonkin ajan saatossa, kun eri ihmiset ovat olleet kilpailua järjestämässä.

”Kilpailulla on oma roolinsa kansanmusiikkikentässä: lähes kaikki suomalaisessa pelimannimusiikissa arvostetuiksi nimiksi nousseet henkilöt ja yhtyeet ovat vuosien varrella osallistuneet kilpailuun”, tapahtuman tiedottaja Anita Aronen sanoo.

Kilpailupäivänä keskitytään kilpailemiseen, kilpailuesitysten kuuntelemiseen ja yhtyeiden kannustamiseen. Erikoisuutena voisi mainita, että kunkin sarjan voittajayhtye saa palkinnoksi Kultasuklaa Oy:n suklaapussit.

Anita Ahonen on itse harmonikansoiton opettaja ja kansanmusiikkiryhmien ohjaaja ja toimii useassa eri musiikkiopistossa. Viime vuonna hänen Ruska-yhtyeensä voitti Pelimanniyhtyeiden SM-kilpailujen nuorten sarjan.

Ahosen mukaan hyvältä pelimannilta vaaditaan monipuolista osaamista: pitää tuntea ja tietää erilaiset tanssilajit ja niiden rytmiikka.

”Samalla tavoin ei voi soittaa valssia, polkkaa, jenkkaa tai masurkkaa. Tärkeää on soittaa tanssittavasti ja ilmeikkäästi. On myös hyvä, jos pelimanni on luonteva esiintyjä tai jutunkertoja. Kansanlaulajat kertovat usein lauluillaan tarinoita ja ovat erinomaisia eläytyjiä. Hyvä esiintyjä ottaa yleisön huomioon ja soittaa nimenomaan yleisölle. Yhtyesoitossa on tärkeää vuorovaikutus yhtyeen toisten jäsenten kanssa ja samaan hiileen puhaltaminen."

"Monissa yhtyeissä yhdistetään nykyisin laulua ja soittoa. Näin esityksistä saadaan vaihtelevia ja monipuolisia. Parasta on, jos soittaminen näyttää ja kuulostaa mukavalta. Näin sen parissa viihtyvät sekä pelimanni itse että kuulijatkin”, Aronen toteaa.

Varsinainen Sepän Soitto -tapahtuma järjestetään Mäntsälässä kesäkuun toisena viikonloppuna 8.-10.6.2012.

Lisätiedot tapahtumista löytyy www.sepansoitto.fi.