Ajassa

Kotiteollisuus teljettiin Konnunsuon vankilaan

Ajassa 28.10.2011
Musiikkivideon kuvaukset veivät Lappeenrannan rokkisankarit Konnunsuolle keskelle historiallista vankilamiljöötä. Kotiteollisuuden johtohahmolle Jouni Hynyselle vierailu oli sykähdyttävä kokemus.
Kotiteollisuuden arkisto
Kotiteollisuuden arkisto

Kuvasitte Pappi puhuu – musiikkivideon juuri lakkautetussa Konnunsuon vankilassa. Miten päädyitte Konnunsuolle ja millaisia tuntemuksia vierailu kulttuurihistoriallisesti merkittävässä paikassa herätti?

- Se taisi olla rumpalimme Sinkkosen idea. Että tehdään video vankilassa. Ja koska Konnunsuo on tuossa lähellä, niin päätettiin mennä sinne. Jätkät
kävivät kuvausporukan kanssa katsomassa paikan etukäteen ja ihastuivat. Kyllähän se hiljaiseksi veti, katsella tyhjiä eristyssellejä ja lukea niiden seinillä olevia tekstejä, jotka olivat lievästi sanottuna katkeria. Ja olihan siellä huumoriakin joukossa, onneksi. Kuulimme hauskan jutun joltain vanhalta vartijalta. Hän kertoi, että vankilan kirjastosta oli pöllitty lakkauttamisen aikana kaikki Kotiteollisuuden levyt, kun puolestaan monen muun suomalaisen artistin levyt olivat jääneet hyllyyn. Olimme otettuja.

Kotiteollisuus kiertää koko loppuvuoden tiiviisti ympäri Suomea. Millaisia suunnitelmia teillä on ensi vuodelle?

- Ei oikein mitään. Minä olen aloittanut uusien biisien teon, mutta tahti on rauhallinen. Jatkan sitä tosissani vasta syksyn keikkojen jälkeen. Sitten kun on valmista, aloitamme treenaamaan ja menemme äänittämään ne. Mutta milloin, se on vielä auki. Syksyn aikana tapaamme keikkamyyjämme ja päätämme, että teemmekö keikkoja ensi vuonna. Ja jos teemme niin kuinka paljon.

Viime keväällä lanseeraamaanne Kotiteollisuus-nimikkomakkaraa on myyty kuuleman mukaan useita tuhansia kiloja. Tienaatteko nykyisin enemmän makkarakeisareina kuin levymyynnillä?

- Levymyyntiä enemmän tienaa työttömätkin, mutta ei makkarabisneskään kovin tuottoisaa ole. Mutta hyvin se kevään ja kesän aikana liikkui. Pistimme makkaran nyt talvitauolle, katsotaan jos keväällä iskisi sen kanssa taas. En tiedä mitä makkarakeisari, toimitusjohtaja ja basisti Janne Hongisto on suunnitellut.

Teillä on jo parikymmentä vuotta keikkailua takana. Vieläkö maakuntien kätköistä löytyy koluamattomia keikkapaikkoja ja inspiroivia ahaa-elämyksiä?

- Kyllä. Viikko sitten olimme Outokummussa, jossa emme ole olleet koskaan aikaisemmin. Meininki oli saatanan hyvä. Syksyllä tehdään muistakin sellaisia paikkoja, joissa olemme käyneet tosi harvoin, esimerkiksi Iisalmi, Kemi ja Kajaani. Odotan innolla, sillä yleensä näissä vähän pienemmissä mestoissa meno yltyy illan aikana tosi villiksi. Viimeksi kun olimme Kajaanissa joskus 2009 minulta revittiin farkuista perse keikan aikana. Homma toimii!

Kotiteollisuuden Kalevan miekka -tuplalevy ilmestyi 26.10. Julkaisu sisältää yhtyeen viimeisimmän studioalbumin sekä uusia kappaleita ja liveotoksia.