Paastosta ilon juhlaan

Kantri-keittiö
31.08.2011 16:44 Kommenteja: 0
Tekstin koko: A A A
Pääsiäisen juhlaa

Kohtuullisuus kaikessa, niin paastossa kuin juhlassa, opetetaan ortodoksisessa kirkossa.

 

Ortodoksikirkon suuri paasto päättyy pääsiäisen ylösnousemusjuhlaan. Paaston aikana ruoka on yksinkertaista, lähinnä kasvisruokaa, vaatetus vaatimatonta eikä juhlia järjestetä.

Paaston aikana pidättäydytään eläinkunnan tuotteista eli lihasta, kananmunista ja maitotuotteista ja ankarimpina päivinä myös kalasta ja kasvisöljyistä. Paaston tarkoitus on vapauttaa ajatukset rukoukseen ja valmistautua tulevaan juhlaan. Ajatellaan, että ihmiset, jotka eivät paastoa, eivät myöskään tunne nautintoa paaston jälkeen nautittavista juhla-aterioista.

Paastoon tulisi liittyä myös hyväntekeväisyys eli esimerkiksi ruuassa säästyvät rahat tulisi antaa hädässä oleville. Eikä paastoamisessa pidä mennä äärimmäisyyksiin: vieraanvaraisuus on ortodoksinen hyve, joten emäntää ei pidä loukata kieltäytymällä tarjotusta ateriasta.

Ortodokseilla on vuodessa neljä paastoa: suuri paasto laskiaissunnuntaista pääsiäiseen, apostolinen paasto helluntaista Pietarin päivään eli yli juhannuksen, Jumalanäidin paasto elokuun alussa ja joulupaasto joulukuun puolivälistä joulupäivään. Lisäksi joka viikko keskiviikko ja perjantai ja luostarissa myös maanantai ovat paastopäiviä.

Munkeilla oma ruokasali
 

Ravintolapäällikkö Tapio Mäkitalo vastaa Valamon luostarin ruokataloudesta. Hän suunnittelee sekä munkkien että Valamon vieraiden ruuat.

Vaikka Mäkitalo on itsekin ortodoksi, häneltä meni vuosia ennen kuin hän pääsi sisään luostarin vuodenrytmiin ja muisti kaikki paastopäivät ja paastottomat.

”Paastonaika on haasteellista, mutta helpompaa silti kuin ennen, kun talvella ei ollut tuoreita kasviksia. Silloin mummot olivat sairaalassa ennen pääsiäistä, kun ruokavalio meni niin yksipuoliseksi”, Mäkitalo veistelee.

Paastonajan ruokalistoilla on paljon kasviskeittoja, hapankaalia, salaatteja ja kalaa. Terveellistä ruokaa kenelle tahansa.

Munkit ruokailevat luostarin Trapesa-ravintolassa omassa ruokasalissaan. Ateriointi sujuu aina saman kaavan mukaan: Aluksi siunataan ruoka. Igumeni eli luostarin johtaja kilauttaa kelloa ja ruokailu alkaa. Ruokailun aikana yksi munkeista lukee päivän tekstiä; näin ravitaan samalla sekä sielua että ruumista.

Itse asiassa munkit syövät lihaa vain kahtena päivänä vuodessa: kinkkua jouluna ja lammasta pääsiäisenä. Viiniä nautitaan vain suurina juhlina ja silloinkin hillitysti.


Trapesa pukeutuu juhlaan

Kun kirkkoväki pääsiäisyönä aloittaa juhlan kirkossa, Trapesassa on täysi tohina: ruokapöydille levitetään juhlaliinat ja katetaan parhaat astiat. Kauniisti maalatut munat koristavat kattauksia, punaisten kynttilöiden liekit lepattavat ja samovaarien kyljet kiiltävät.

Yöaterialla tarjotaan salaatteja, lammaspyöryköitä, värjättyjä kananmunia, pääsiäisleipää, piirakoita, savulohikeittoa.

Kulitsan päälle levitetään tuhtia pashaa – nyt on aika nauttia munia, kermaa ja voita pihtaamatta.

Pääsiäissunnuntaina on lampaanpaistin vuoro – jo pelkkä tuoksu virittää paaston jälkeiset makuhermot äärimmäiseen nautintoon. On juhlan aika.

Kasvishernekeitto

* 1 l vettä

• 2 dl kuivattuja herneitä

• 1 kasvisliemikuutio

• 1–2 valkosipulinkynttä

• 2 sipulia

• 3 porkkanaa

• (1 nauris)

• 4 suola- tai maustekurkkua

• 2 dl suola- tai maustekurkun lientä

• 2 rkl sinappia

• 0,5 tl meiramia

Liota herneitä yön yli kylmässä vedessä.

Laita herneet kiehumaan liotusvedessä, kerää veden pinnalta vaahto ja lisää kasvisliemikuutio ja keitä noin 1 tunti.

Lisää hienonnettu sipuli ja valkosipuli sekä suikaloitu porkkana (ja nauris). Anna hautua hiljaisella tulella 1 tunti. Lisää mausteet, sinappi, kuutioitu suolakurkku ja suolakurkun liemi. Hauduta vielä hetki.

Kasvistattikeitto
• 1,5 l vettä

• 2 kasvisliemikuutiota

• puolikas kerä valkokaalia

• 2 porkkanaa

• 1 nauris

• 3 sipulia

• 400 g freesattuja tatteja tai kantarelleja tai suppilovahveroita

• 0,5 tl rouhittua mustapippuria

• vähän tuoretta tai kuivattua meiramia ja timjamia

• hienonnettua persiljaa

Hienonna kaali, laita se kiehumaan kasvisliemeen ja keitä puoli tuntia.

Lisää suikaloitu porkkana, sipuli ja nauris. Hauduta kasvikset kypsiksi ja lisää freesatut sienet.

Mausta ja kiehauta hetki.

Pasha

• 400 g rahkaa

• 200 g voita

• 2 keltuaista

• 2,5 dl sokeria

• yhden sitruunan mehu

• yhden appelsiinin mehu

• 1 tl vaniljasokeria

• (1 dl mantelirouhetta)

• (1 dl rusinoita)

Vatkaa puolet sokerista ja keltuaiset vaahdoksi. Vatkaa loput sokerista ja voi vaahdoksi. Sekoita vaahdot ja rahka tasaiseksi massaksi. Lisää vaniljasokeri (ja mantelirouhe ja rusinat) ja mehut ja lopuksi kevyesti vaahdotettu kerma.

Kaada massa kostutetulla sideharsolla vuorattuun muottiin tai siivilään. Laita paino päälle ja valuta pashaa vuorokausi ennen kuin kumoat sen tarjolle.

Kulitsa

• 2,5 dl maitoa

• 1/2 palaa hiivaa

• 1,25 dl sokeria

• 1 muna

• 100 g voita

• noin 8 dl vehnäjauhoja

• 1 rasia sukaattia

• 0,5 dl rusinoita

• 0,75 dl mantelirouhetta

Vatkaa sokeri ja muna. Lisää kädenlämpöinen maito ja hiiva. Sekoita 3/4 vehnäjauhoista joukkoon.

Lisää rusinat, sukaatti, mantelirouhe ja sulatettu voi. Lisää loput vehnäjauhot ja alusta taikina pehmeäksi. Kohota taikina kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa.

Leivo kohonneesta taikinasta pyöreä leipä ja kohota se hyvin. Voitele kohonnut leipä munalla ja tee kokonaisista kuorituista manteleista leivän päälle kirjaimet XB (= Kristus ylösnoussut). Paista miedossa uuninlämmössä (160–175 astetta) kauniin ruskeaksi noin 50 minuuttia.
 

Lusikkaleivät
 

• 250 g voita

• 1 dl sokeria

• 1 muna

• 1 tl sooda

• 2 tl vaniljasokeria

• noin 300g vehnäjauhoja

Sulata voi kattilassa ja anna ruskistua kevyesti. Jäähdytä voi kiinteäksi.

Vaahdota jäähtynyt voi ja sokeri ja lisää vaahtoon kananmuna.

Sekoita vaniljasokeri, sooda ja vehnäjauho ja lisää voiseokseen nopeasti sekoittaen.

Painele sormin taikinaa syväpesäiseen teelusikkaan ja työnnä sitten lusikan pesän muotoinen taikina pellille leivinpaperin päälle. Paista 175-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Levitä jäähtyneen leivonnaisen tasaiselle pinnalle marmeladia ja paina se vastakkain toisen puolikkaan kanssa. Pyörittele täytetyt lusikkaleivät sokerissa.

Tulosta
Lähetä kaverille Jaa:

Kirjoita artikkelille ensimmäinen kommentti.

VIIKON KYSYMYS

Käytkö sienessä?

Ääniä yhteensä 32
53%
47%
0%
15 päivän kuluttua!
Kantri Facebookissa
Käpylehmipojat
Nimipäivä: Sini, Sinikka, Justus