Ottopojan blinit

Kristiina Hurmerinnan kolumnit 14.02.2012
Blinejä on yhtä monenlaisia kuin paistajiakin.

"Että meijän ottopoika järjesti meille tämmöset miljonäärijuhlat”, huokasi konnevetinen rouva saadessaan eteensä kuumana höyryävän blinilautasen höysteineen.

Kuuden rouvan yhteinen ottopoika oli päättänyt kylmän ja pimeän keskellä yllättää naiset ja kutsua heidät viettämään kanssaan venäläistä iltapäivää. Laskiaisen läheisyys innosti miehen ottamaan ruokalistalle venäläiset blinit, nuo voiviikon kaloreita tihkuvat viettelykset.

”Miten sää nyt tällä tavalla? Meille?” kursailtiin.

Suussa rapisi siianmäti. Makuhermoja kutkutteli sillikaviaari. Täyteläinen smetana viimeisteli hienoksi hakatun sipulin kanssa paksun, lämpöisen tattarilettusen eli suomeksi linnin.
”Mutta mitäs tässä on?” ihmeteltiin.

”Siinä on pekonissa paistettuja mustia torvisieniä. Lorautin lopuksi ripauksen kermaa”, selosti ottopoika.

Silmät pyörähtelivät. Rinnat huokailivat. Puhelias rouvaseura lähes kuiskaili. Ja kun aikaa oli, maisteltiin. Annettiin hyvän ruuan hurmata. Antauduttiin suun huvituksille. Ulkona paukkui pakkanen. Sisällä höyrysivät kuumat blinit ja rouvat, he hyrisivät kuin vintagemopot.

Tattarijauhoista tehdyt blinit ovat kuuluneet ikiaikoja slaavilaiseen ruokaperinteeseen. Kullankeltaisia lettusia on paistettu erityisesti kevään korvalla, kun on odotettu auringon paluuta Pohjolaan. Ortodoksisessa maailmassa blinit liittyvät laskiaisviikkoon ja laskiaiseen.

Perinteinen blini tehdään tattarijauhoihin. Koulukunnat kiistelevät vehnäjauhojen määrästä. Tietysti. Lopullisen päätöksen tekee taikinan valmistaja. Onneksi.

Ranskalaiset ovat jostain syystä napanneet blinit juhlaruuakseen. Etsiessäni aikoinaan Normandiasta ruisjauhoja törmäsin kaupassa kuin kaupassa tummiin jauhoihin, jotka osoittautuivat yllätyksekseni tattarijauhoiksi. Japanilaisetkin pitävät tattarin mausta. Heidän erikoisuutensa on tattarijauhoista tehdyt ohuenohuet Soba-nuudelit.

Tattari on itäinen kasvi, joka saapui Siperian kautta Eurooppaan 1400-luvulla. Viimeaikainen tutkimus on tehnyt tattarista varsinaista superfoodia. Gluteiinittomassa tattarissa on orgaanisesti sitoutunutta kalsiumia, rautaa, kaliumia, magnesiumia, piitä, fluoria ja tärkeitä B-vitamiineja.

”Tattarin syönti on vähän kuin lääkkeen popsimista”, valistaa terveystietoinen kälyni.

Mutta tärkeintä on, että tattari puolittaa kolesterolin imeytymisen elimistöön. Hyvästi kiinalainen punariisi! Kotomaastakin löytyy konsteja, sillä Pohjois-Pirkanmaan pellot on valjastettu terveysvaikutteisen tattarin viljelyyn.

Ja nyt kun suomalaiset ovat syöneet itsensä allergisiksi kotimaisista viljoista, ei muuta kun tattaripuurot kiehumaan ja blinin paistoon.

Oma blinitaikinani pulputtaa parhaillaan keittiössä. Se on nostatettu hiivalla ja laitettu tekeytymään jo edellisenä iltana.

”Kuohkeus saadaan vatkaamalla kananmunanvalkuaiset kovaksi vaahdoksi”, neuvoi aikoinaan venäläinen ystäväni.

Yksi käyttää nesteenä olutta, toinen piimää, kolmas vannoo bulgarianjugurtin nimeen. ”Minä lorrautan aina lopuks kirkasta viinoo”, sanoi Kalliorannan emäntä maistellessaan ottopojan blinejä.

______________

Kotikeittiön blinit
3 dl asidofilus-piimää
20 g hiivaa
2 dl tattarijauhoja
1 tl sokeria
1 dl kuumaa maitoa
1 tl suolaa
2 rkl voisulaa
2  kananmunankeltuaista
2
kananmunanvalkuaista
(loraus kirkasta viinaa, esim. vodkaa)

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Lisää piimään hiiva, sokeri ja tattarijauho. Jätä lepäämään keittiöön muutamaksi tunniksi ja siirrä yöksi jääkaappiin.
Seuraavana päivänä lisää taikinaan kuuma maito, suola, sula voi ja keltuaiset. Vatkaa kananmunanvalkuaiset kovaksi vaahdoksi ja nostele ne taikinaan (lisää loraus kirkasta viinaa mikäli haluat).
Rasvaa valurautainen pannu ja paista miedolla lämmöllä lettu kerrallaan tai käytä lettupannua, jolloin saat monta pikkubliniä kerralla.
Pannun saa puhtaaksi vanhalla venäläisellä konstilla: karkealla merisuolalla. Ripottele paistourakan jälkeen pannulle suolaa ja pyyhi se talouspaperilla. Puhdasta tulee.

_________

Lisukkeet:
Blinin päälle sopivat erilaiset mädit, savustettu tai graavattu lohi.

Ottopojan kaviaari:
100 g kevytsuolattuja sillifileitä
3 kovaksi keitettyä munaa
100g hienoksi hakattua purjoa
1 purkki ranskankermaa
2 tl sinappia
mustapippuria

Hienonna sillifileet, munat ja purjo. Sekoita lopuksi aineet keskenään.