Lammasyllätys

Kristiina Hurmerinnan kolumnit
13.03.2012 08:59
Tekstin koko: A A A

Pakastinta kopeloimalla käteen voi osua mitä tahansa.

Voisitko tulla tunnistamaan meidän lampaanlihapalan, pyytelin ruoka-asiantuntijaa.
”Ilman muuta, jos vain selviän hengissä tästä flunssasta”, sanoi ystävä tukkoisella äänellä.

Olimme ostaneet syksyllä ensimmäisen kerran puolikkaan luomukaritsan pakastimeen. Ruhon osien tunnistus oli hieman hankalaa, kun niitä ei oltu merkitty. Kyljykset oli tunnistettavissa samoin filee ja potkakiekot.

Komea viulu pötkötti arkun pohjalla, se säästettäisiin pääsiäissunnuntain pöytään. Mutta entä nämä muut osat? Siitä tuli tenkkapoo.

Pakastimen äärellä hääri kurkistelijoita ja arvuuttelijoita. Nostelin pöydälle tunnistusta kaipaavia osia. Väki kopeloi ja koetteli. Tiirasi ja tirkisteli.
”Tämä on selkää”, ehdotti mieheni rapistellessaan pakettia.
”Eikä ole. Tämähän on selvästi  rintapala”, vahvisti veljeni.
”Selvästi jauhelihaa”, kävi lapsenlapsi ehdottamassa ja kiiruhti takaisin lumitöihin.

Olin luvannut vierailleni lammasta ja toivoin osuvani pariseläkkeeseen eli kareeseen tai jopa lapaan. Muutama resepti oli valmiiksi katseltuna, mutta, mutta...

Minua alkoi jo hieman kuumottaa. Alkossa pitäisi käydä ja löytää tykötarpeet lihapalalle, mikä ikinä se nyt olisikaan. Sulaisiko käsiini satula vaiko peppu?

Valitsin kahdesta palasesta isomman. Sulatin. Nenät pitkänä kurkistelimme mikä siitä paljastuisi. Se oli lapapaisti. Koko konklaavi tunnisti lapaluun.
”Me saatiin se selville”, kailotti lapsenlapsi äidilleen puhelimessa.

Lammaspaisti ei ole enää kiven alla niinkuin vielä muutama vuosi sitten, jolloin Uuden-Seelannin lammas täytti kauppojen pakastealtaat. Nyt paistiksi päätyy yhä useampi kotimainen luomulammas.

”Yllätys, yllätys: lampaiden kasvatus maassamme on kannattavampaa kuin koskaan ennen ja siksi sen saatavuus paranee kaiken aikaa”, hihkuu kokkikaverini innoissaan.
Enää ei maistu villasukka, sillä uudet kasvatusmenetelmät ovat parantaneet lihan makua ja laatua.

Hinta on hieman kova: reilut neljäkymppiä kilo, mutta niin sen pitää ollakin. Karitsa on juhlaruokaa. Laatu on maksanut maailman sivu.

Kevään sesonkiliha ei onneksi enää jää vain Helsingin herrojen herkuksi, vaan ihan me maalla asujatkin voimme ostaa sitä lammastiloilta.

”Nyt tukipolitiikka potkii oikeaan suuntaan. EU maksaa laatupalkkioita karitsoista”, kertoo konnevetinen lampuri. Hänen tilaltaan saadaan jo ensi syksynä luomulampaanlihaa!

”Mutta mistäs löydät lampaanpaistille sopivan viini?” kyselee velipoika.
”Kokemuksen pohjalta kalifornialainen Chill out Shiraz on parasta”, sanon ja nostan pullon pöydälle.
”Muovipullo!” parkaisee käly.
”Ei ole pulloon katsomista. Kokemuksemme mukaan tämä on täyskymppi lampaalle”, selitän.

 Viini on keskitäyteläinen, vähätanniininen. Siinä on aistittavissa kirsikkaa ja häivähdys puolukkaa.
Lapa hautui matalassa lämmössä nelisen tuntia  ja siitä tuli uskomattoman mehevää.
”Täydellistä”, huokasivat vieraat lampaan ja viinin liitosta.

__________________________

Paahdettua karitsanlapaa

2 kg karitsanlapapaisti
rypsiöljyä
merisuolaa, mustapippuria
kourallinen valkosipulinkynsiä
puska tuoretta rosmariinia

Viillä karitsanlavan rasvapuolelle terävällä veitsellä viiltoja.
Vuoraa uunipannu kaksinkertaisella foliolla. Riivi puolet rosmariinin oksista alimmaiseksi yhdessä kuorimattomien valkosipulinkynsien kanssa.
Sivele liha öljy-suola-pippurisekoituksella.
Aseta paisti uunipannulle. Riivi loput rosmariinit paistin päälle. Sulje foliopaketti tiiviisti.
Uunin lämpötila on noin 350 astetta, kun paisti menee uuniin. Laske lämpötila heti sen jälkeen 150-170 asteeseen. Anna kypsyä noin 4-5 tuntia. Paisti on kypsä, kun lapaluu irtoaa helposti.

Lisukkeeksi sopii peruna-bataattisose ja kastike:
Keitä kypsiksi sopiva määrä perunoita ja bataattia. Tee karkea sose, jonka maustat suolalla ja voilla.
Kastike syntyy siivilöidystä karitsan paistoliemestä. Lorauta joukkoon hieman punaviinietikkaa ja silppua kaveriksi ½ punttia minttua.

Kristiina Hurmerinta
Tulosta
Lähetä kaverille Jaa:
VIIKON KYSYMYS

Haittaako kellojen siirtäminen sinua?

Ääniä yhteensä 47
43%
49%
9%
20 päivän kuluttua!
Kantri Facebookissa
Käpylehmipojat
Nimipäivä: Sointu